e-Fatura Kullanım Yöntemleri


Logo'da e-Fatura Kullanımı

Faturaların elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi ve yine elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesi hususunda getirilen yasal çerçeve doğrultusunda ve Gelir İdaresi Başkanlığı 'nın belirlediği standartlara uygun olarak geliştirilen Logo e-Fatura çözümleri ile faturanın taraflar arasında güvenli ve hızlı dolaşımı sağlanmış olur.

Logo e-Fatura uygulamasıyla düzenlenen elektronik faturaların GİB ’e aktarımı, Logo e-Fatura Portal Çözümü ile manuel olarak kullanıcı tarafından veya Logo ’nun e-Fatura uygulamasıyla birlikte entegrasyonu sağlayacak olan sunucu yazılımını da içeren e-Fatura Entegrasyon Çözümü ile otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor. Bir diğer seçenek olarak da e-Logo Özel Entegratörlük Hizmeti ile de e-Faturaların hemen alınıp gönderimi olanaklı kılınabiliyor.

  1. e-Fatura Portal Yöntemi
    E-Fatura Portal Yöntemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından "www.efatura.gov.tr" internet adresinden ücretsiz olarak sunulan bir e-fatura uygulaması hizmetidir. e-Fatura Uygulamasını entegrasyon yolu ile kullanma konusunda yeterli alt yapıya sahip olmayan kullanıcıların uygulamadan yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen e-Fatura Portalı, e-Fatura Uygulamasına ait temel fonksiyonları bünyesinde barındıran bir web uygulamasıdır.

    e-Fatura uygulamasına ait temel fonksiyonların internet üzerinden genel kullanımı sağlanırken, GİB’in sunduğu e-Fatura portali üzerinden e-Faturalar manuel olarak alınıp gönderilebiliyor.

    Aylık kesilen ve alınan e-Fatura sayısı dört/beş haneli rakamlara ulaşmıyor, sistemi düzenli olarak takip etme ve firmaya gelen faturaları geç kalmadan kontrol edebilme imkanı var ise "e-Fatura Portal Yöntemi" önerilir. Kullanıcı hesabını aktive eden kullanıcılar e-Fatura Portalına giriş yaparak e-fatura göndermeye ve/veya almaya başlayabilecektir. Bu yöntem ile faturalarınızı GİB Portal üzerinden manuel olarak oluşturabilir veya kendi bilgi işlem sisteminizde Başkanlığın belirlediği formatta oluşturup Portal hesabınıza yükleyebilirsiniz.GİB Portal yönteminin kullanımı ile ilgili detaylar “e-Fatura Portalı Kullanım Kılavuzu” nda yer almaktadır.

    e-Fatura Portalına giriş yapmak için tıklayınız.

  2. e-Fatura Özel Entegrasyon Yöntemi
    Kullanıcılar, belirlenen standartlara uygun entegrasyonu sağladıkları takdirde kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığıyla, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine entegre olarak e-Fatura uygulamasını kullanabiliyor; böylelikle e-Faturaların alım ve iletim işlemleri otomasyona geçirilebiliyor. Aylık kesilen ve alınan e-Fatura sayısı beş/altı haneli rakamları aşıyor ve firmada, gerektiğinde 7/24 denetim yapabilecek aktif bir bilgi işlem departmanı var ise "e-Fatura Entegrasyon Yöntemi" önerilir.

    Faturalama ihtiyaçları farklılık gösteren veya çok sayıda fatura düzenleyen mükelleflere, kendilerine ait bilgi işlem alt yapısının yetersiz olması halinde teknik yeterliliğe sahip bir özel entegratörün bilgi işlem sistemi vasıtasıyla elektronik fatura alıp gönderebilme imkanı sağlanmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığından özel entegrasyon izni almış mükelleflerin bilgi işlem sistemleri kullanarak da e-fatura uygulamasından yararlanabilirsiniz. Bu durumda mali mührünü ürettiren mükellefler, Başkanlık’tan özel entegrasyon izni almış kurumlara başvuru yaparak uygulamaya dahil olabilirler. Özel entegrasyon izni için başvuran mükelleflerin testleri devam etmekte olup, testlerini başarı ile tamamlayarak Başkanlık’tan özel entegrasyon izni alan kurumlar "www.efatura.gov.tr" internet adresinden yayınlanmaya başlanmıştır.

    Özel entegrasyon ile ilgili ayrıntılı bilgi e-Fatura Uygulaması Özel Entegrasyon Kılavuzu”nda yer almaktadır.

    Gelir İdaresi Başkanlığı; elektronik fatura gönderme ve alma işlemlerinin, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegrasyon iznini almış hizmet sağlayıcıları vasıtasıyla da yapılabilmesini olanaklı kılmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan da özel entegratörlük iznini alan e-Logo, 7/24 aktif çalışan hızlı ve güvenli bir sistemin yatırımını kullanıcı firma adına üstlenir ve böylelikle elektronik faturaların alınıp gönderilmesi e-Logo’nun bilgi işlem sistemi vasıtasıyla gerçekleştirilir.

  3. Entegrasyon Yöntemi
    Bilgi İşlem Sisteminin Entegrasyonu Yöntemi, kendilerine ait bilgi işlem sistemini Başkanlığın sistemine entegre ederek 7/24 kesintisiz bağlantı sağlayabilecek mükelleflerin kullanabilmeleri amacıyla geliştirilmiştir. 

    e-Fatura Uygulamasının teknik özellikleri ve entegrasyon standartları “e-Fatura Uygulaması Entegrasyon Kılavuzu - v1.3” nda yer almaktadır.

    e-Fatura uygulamasına elektronik başvuru yaptıktan ve TÜBİTAK - KamuSM tarafından mali mühür sertifikası ve şifreleri teslim edildikten sonra mükellefler Entegrasyon İşlemleri bölümünden BİS Raporu ve test tanım formunu elektronik ortamda doldurarak göndereceklerdir.

    e-Fatura Uygulamasının teknik özellikleri ve entegrasyon standartları “e-Fatura Uygulaması Entegrasyon Kılavuzu” ve eklerinde yer almaktadır.

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?



  • e-Fatura Nedir?

    e-Fatura Nedir? e-Fatura Elektornik faturalama olarak da adlandırılmaktadır. e-Fatura, yasalar ve yönetmeliklerle tanımla...

  • e-Fatura Zorunluluğu

    e-Fatura Zorunluluğu Türkiye’de 397 sıra numaralı Vergi  Usul Kanunu (VUK) tebliği ile hayata geçirilen ve...

  • Logo e-Fatura Avantajları

    Logo e-Fatura Avantajları Neden Logo e-Fatura Çözümünü Kullanmalıyım? Gelir İdaresi Başkanlı...

  • Logo e-Fatura Mobile

    Logo e-Fatura Mobile Logo e-Fatura Mobile nedir? Akıllı telefonlarla entegre yeni bir çözüm olan Logo e-Fatura Mobile, e-F...

  • Logo e-Fatura Başvuru Süreci

    Logo e-Fatura Başvuru Süreci e-Fatura Uygulamasından Yararlanmak için Neler Yapılmalı? 1. GİB e-Fatura Uygulama...