Logo e-defter uygulamasında "Belge Türü" ve "Ödeme Yöntemi" takibi nasıl yapılmalıdır?


Belge türü (DOCUMENTTYPE) alanı Logo muhasebe fişiyle ilgili ön muhasebeden girilmiş bir belge varsa doldurulması zorunludur. Bunun dışındaki belgeye dayanmayan muhasebe fişleri (örneğin amortisman kaydı, virman, açılış veya kapanış fişleri gibi.) için zorunlu bir alan değildir.

Kayıtlı belge kılavuzlarda belirtilen fatura, kasa, çek, senet haricinde bir belge ise documenttype alanına “other” yazılması ve Belge Açıklama (DOCUMENTTYPEDESCRIPTION) alanının doldurulması zorunludur. Belge türü fatura, çek, senet ve other olması durumda Belge Numarası (DOCUMENTNUMBER) ve Belge Tarihi (DOCUMENTDATE) alanlarının doldurulması zorunludur.

Logo paketlerinde, belge türü ve ödeme yöntemi bilgisi, ön muhasebe modüllerinde kayıt edilen belgelerden otomatik olarak belirlenmektedir. Örneğin satış fatura kaydında ayrıca belge türü, belge numarası vb bilgiler sorulmadan, mevcut belgenin içeriğinden bu sahalara karar verilmektedir.

Genel dekont kaydı ve yevmiye fişi girişi ekranlarında ise bu bilgileri kullanıcıların girmesi beklenmektedir. Bu ekranlarda belge türü alanından sorulan bilgilerden fatura, kasa, çek, senet dışındakilerin hepsi diğer tipinde kabul edilip, e-defter oluştururken DOCUMENTTYPE alanına other, DOCUMENTTYPEDESCRIPTION alanına ise ekranda girilen belge türü bilgisi getirilmektedir. Böylece bu ekranlarda ayrıca “diğer” bilgisi ve onun açıklaması sorulmamaktadır.

e-Defter klavuzlarında PaymentMethod olarak geçen bilgide ise işletmenin yaptığı ödemeler veya işletmeye yapılan ödemelerin belirtilmesi istenmektedir. Logo temel sette doğrudan ödeme kaydı yapılan belgeler için işlemin cinsine göre nakit veya kredi Kartı bilgisi getirilmektedir. Genel dekont kaydı veya yevmiye fiş girişi ekranlarında ise ekrandan girilen ödeme türü bilgisiyle e-defter oluşturulmaktadır.


Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?