Logo Yazılım sabit kıymet giriş çıkış işlemleri


Logo Yazılım sabit kıymet giriş çıkış işlemleri

Sabit Kıymet Alım İşlemleri
Sabit kıymet alım işlemleri, Satınalma bölümünde, Hareketler menüsü altında yer alan Alım İrsaliyeleri veya Alım Faturaları seçenekleri ile kaydedilir.
Sabit kıymet alım işleminde fatura ya da irsaliye türü Mal Alım Faturası veya Mal Alım İrsaliyesi olarak seçilir. Fiş / fatura üst bölümünde fatura geneline ilişkin bilgiler girilir. Alınan sabit kıymete ait bilgiler ise satırlarda girilir. Sabit kıymet işlemine ait bilgileri girmek için satır tipi Sabit Kıymet olarak belirlenir.
Stok kodu, alınan sabit kıymetin kodudur. Tanımlı sabit kıymet kartları listelenir ve istenen kart seçilerek alana aktarılır.
Kodu girilen ya da seçilen sabit kıymetin açıklaması açıklama alanına otomatik olarak aktarılır. Birim, indirim yüzde ve KDV% alanlarına sabit kıymet kartında girilen bilgiler öndeğer olarak gelir. Miktar alanına alınan sabit kıymet miktarı yazılır.
Sabit Kıymet Kayıt Bilgileri
Alınan sabit kıymete ait kayıt bilgileri sağ fare düğmesi tuşu bulunan Sabit Kıymet Kaydı İle İlişkilendir seçeneğiyle kaydedilir.
Kayıt penceresinde, karttan öndeğer olarak aktarılan bilgiler yanında fatura üzerinden girilen bilgiler de yer alır. Amortisman oranı ve süresi girilir. "Kod Ver" seçeneği ile sabit kıymet kayıt kodu verilir ve kaydedilir.
Sabit Kıymet Giderleri
Sabit kıymetlerin maliyetini artıran unsurlar yani eldeki sabit kıymete ek olarak alınan mallar Satınalma bölümünde Hareketler menüsü altında yer alan alım irsaliye ve faturaları ile işlenir. Diğer alım işlemlerinden farklı olarak fatura ya da irsaliyede satırda yer alan işlem, sabit kıymet ile ilişkilendirilir.
Satırdaki işlemi, ait olduğu sabit kıymet kaydı ile ilişkilendirmek için sağ fare düğmesi menüsünde bulunan "Sabit Kıymet Kaydı İle İlişkilendir" seçeneği kullanılır.
Sabit kıymet kayıtları listesi ekrana gelir. Gider işleminin ait olduğu sabit kıymet kaydı seçilerek satırdaki işlemle ilişkilendirilir.
Yapılan gider işlemine ait tutar, sabit kıymet kaydı penceresinde giderler toplamı alanında yer alır. Giderlerin değerleme işleminde dikkate alınıp alınmayacağı ise yine ilişkilendirme işleminde değerleme alanında belirlenir.
Evet seçiminin yapılması durumunda, sabit kıymet kaydı ile ilişkilendirilen gider tutarı, amortisman hesaplattırıldığında Değerlendirmeye Tabi Giderler kolonunda yer alır ve amortisman hesaplatıldığında gider maliyetini artırır.
Yapılan gider işlemi yeniden değerlendirme yapılırken dikkate alınmayacaksa değerleme alanında Hayır seçimi yapılmalıdır. Bu durumda sabit kıymet kaydına ait gider tutarı amortisman ve değerleme tablosu alındığında değerlendirme dışı giderler kolonunda listelenir.
Sabit Kıymet Alım İade İşlemleri
Alınan sabit kıymetin iadesi söz konusu olduğunda bu işlem Satınalma bölümünde Hareketler menüsü altında yer alan Alım İrsaliyeleri veya Alım Faturaları menü seçenekleri ile kaydedilir.
Alım irsaliyeleri ya da alım faturaları listesinde fiş türü Alım İade İrsaliyesi ya da Alım İade Faturası olarak seçilir.
Fatura ya da fiş satırlarında satır tipi Sabit Kıymet olarak belirlenir. Daha sonra sağ fare düğmesi menüsünde bulunan "Sabit Kıymet Kaydı İle İlişkilendir" seçeneği ile, iade edilecek sabit kıymet kaydı seçilir. Miktar kolonuna iade edilecek miktar yazılır ve birim fiyat girilir.
Amortisman ve değerleme tablosu alındığında iade edilen sabit kıymet tutarı değer düşüklüğü kolonunda listelenir.
Sabit Kıymet Satış İşlemleri
Elde bulunan sabit kıymetin satılması durumunda satış işlemine ait bilgiler Satış ve Dağıtım bölümünde Hareketler menüsünde yer alan Satış Faturaları seçeneği ile kaydedilir. Fatura Türü seçeneği ile fatura türü Perakende ya da Toptan Satış Faturası olarak belirlenir.
Satılan sabit kıymete ilişkin bilgiler fatura satırlarında kaydedilir. Bunun için öncelikle satır tipi Sabit Kıymet olarak belirlenir. Daha sonra sağ fare düğmesi menüsünde yer alan "Sabit Kıymet Kaydı İle İlişkilendir" seçeneği ile, satılacak sabit kıymet kaydı seçilir. Miktar alanına satılan sabit kıymet miktarı, Birim Fiyat alanına ise birim satış fiyatı yazılır. Amortisman ve değerleme tablosu alındığında sabit kıymet satışına ait toplam tutar Değer Düşüklüğü kolonunda listelenir. Satılan sabit kıymetin ilişkili olduğu sabit kıymet kaydı amortisman hesaplarında satışın yapıldığı yıldan itibaren hesaplamalarda dikkate alınmayacaktır.
Sabit Kıymet Satış İade İşlemleri
Satılan sabit kıymetin iadesi söz konusu olduğunda bu işlem Satış ve Dağıtım bölümünde Hareketler menüsü altında yer alan Satış İrsaliyeleri veya Satış Faturaları menü seçenekleri ile kaydedilir.
Satış irsaliyeleri ya da satış faturaları listesinde fiş türü Satış İade İrsaliyesi ya da Satış İade Faturası olarak seçilir.
Fatura ya da fiş satırlarında satır tipi Sabit Kıymet olarak belirlenir. Daha sonra sağ fare düğmesi menüsünde bulunan "Sabit Kıymet Kaydı İle İlişkilendir" seçeneği ile, iade edilecek sabit kıymet, sabit kıymet kaydı ile ilişkilendirilir. Miktar kolonuna iade edilecek miktar yazılır ve birim fiyat girilir. Amortisman ve değerleme tablosu alındığında iade edilen sabit kıymet tutarı Değer Düşüklüğü kolonunda listelenir.


Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?