SSD Disk Nedir? SSD Disk Özellikleri Nelerdir?


SSD Nedir?

SSD Disk (Solid State Drive) yani “Katı hal sürücüsü” olarak adlandırılan SSD, veri depolamak için geliştirilen sabit disklerin yerini almış bir aygıttır. Mekanik disklerin yazma hızları maksimum olarak 150 mb/sn iken, SSD disk bu hız 560 mb/sn olduğundan bu ürünler sıklıkla tercih edilir. Öte yandan SSD diskler düşük enerji tüketimi, mekanikliğin ortadan kaldırılması, ses ve sıcaklık hususlarında daha avantajlıdır.

ssd-disk-nedir

SSD Disk Özellikleri Nelerdir?

SSD disk nedir sorusuna yanıt alanlar, bu özel sürücülerin özelliklerini ve bilgisayara olan faydalarını sorgulamaya başlar. SSD disklerin çalışma prensibi aslında “random access memory” denilen RAM’ler ile aynıdır. Yani mikroçipe bağlanan veri yolları sayesinde istenilen bilgiye senkronize şekilde erişim sağlanabilir. Bu sayede SSD disklerin çok yüksek hızlara ulaştığı söylenebilir.

SSD, geleneksel sabit diskler (HDD) gibi hareketli parçalara sahip değildir. HDD’ler verileri dönen bir disk üzerinde depolarken, SSD diskler aslında bir nevî USB bellek şeklindedir. SSD özellikleri bakımından değerlendirildiğinde, tıpkı HDD’lerde olduğu gibi gerekli sistem yüklemelerini yapar, kişisel dosyaları, verileri ve uygulamaları depolama görevi görür.

ssd-disk-nasil-calisiyor

SSD disk, bilgisayarların daha hızlı açılmasını sağlar. HDD’lere göre çok daha az güç tüketen ve daha az ısınan bu tür diskler daha hızlı random erişim zamanına sahiptir. HDD’lerden daha hafif ve daha küçük boyutlu olan SSD performansı sayesinde dosyalara çok daha hızlı erişim imkânı sunar. Bu sayede de uygulamalar ve oyunlardan daha yüksek performans alınabilir.

SSD diskler çekirdek sayılarına göre değişkenlik gösteren enerji tüketim miktarlarına sahiptir. Bazı SSD markaları, disk bilgisayara takıldığı andan itibaren kendi web sitelerine bağlanır ve gerekli yazılımları indirerek, otomatik aktifleşme modları sunar. Bu sayede de oldukça yüksek hızlara erişilebilir. Böylece performans ve hız kavramına yeni bir boyut getiren SSD diskler, farklı teknolojiler ve bit seçeneklerine sahiptir.

SSD ile SATA Arasındaki Fark Nedir?

SSD ile yeniden yazılabilir SATA diskler arasında pek çok benzerlik mevcuttur. Örnek vermek gerekirse, her ikisi de iOS, Linux ya da Windows gibi işletim sistemlerini sorunsuz şekilde kurabilir ve çalıştırabilir. Bunun yanı sıra her ikisi de FAT32 ve NTFS formatlarını destekler. Ancak her ikisi arasında bazı temel farklar da bulunur. Bunlar:

  • SATA diskler daha kalın ve daha büyük boyutlu iken, SSD diskler daha çok SD kart boyutunda ve USB bellek ağırlığındadır.
  • SSD disklerin okuma ve yazma hızı ile faaliyetleri, SATA disklere nazaran çok daha hızlı gerçekleşir.
  • SATA disk teknolojisi daha eski bir teknoloji iken, SSD’ler yeni nesil teknoloji uygulamaları içerisinde yer alır.
  • SATA diskler düşme, çarpma ve kırılma gibi olaylara karşı daha hassas iken, SSD diskler darbeye karşı daha dayanıklı olduğundan uzun süreli kullanım sunar.
  • SATA disklerin hız değerleri, içerisinde yer alan diskin bir saniyede aldığı devir sayısı ile bağlantılıdır. Buna karşın SSD’lerin içerisinde dönen bir mekanizma olmadığı için hız kapasitesi sahip olduğu bileşenlerin hızı ile ölçülür.
  • SATA diskler nispeten eski bir teknoloji olduğu için daha uygun fiyatlı iken, SSD diskler daha pahalı olabilir.

SSD Performansı Bilgisayarı Nasıl Etkiler?

SSD kullanmaya karar verenlerin ilk merak ettiklerinden biri de SSD ne işe yarar ve bilgisayar performansını nasıl etkiler sorularıdır. Aslında temelde tüm bilgisayarlarda aranan birincil özellik performanstır. Elbette kullanıma göre performansı etkileyen birçok unsur olsa da bilgisayarın yavaş açılması veya dosyaların daha hızlı görüntülenmesi gibi durumlarda SSD kullanmak faydalı olabilir. SSD’nin diğer faydaları özetlenirse şunlar söylenebilir:

ssd-cesitleri

1. Dizüstü bilgisayarın pil performansı artar

SSD disklerin daha az enerji tükettikleri bilinen bir gerçek. Dolayısıyla SSD’lerin normal disklere oranla daha az elektrik enerjisi kullandıkları söylenebilir. Normal diskler ortalama 15 Watt güç harcarken, SSD diskler yaklaşık 1 Watt enerji tüketirler.

2. Bilgisayar açılma ve kapanma süresi kısalır

SSD kullanmak bilgisayar açılma-kapanma süresini kısaltır. SSD kullanılan bilgisayarlar ortalama 10 saniyede açılırken, mekanik disk kullanılan bilgisayarlarda bu süre 1 – 5 dakika arasındadır. Bu durum oyun, internete bağlanma ve diğer programların açılış süresini de kısaltır.

3. SSD disklerde daha güvenli veri saklanır

Normal diskler, içerisinde mekanik parçalara sahip olduğundan düşme, çarpma ya da diğer darbe durumlarında kolayca bozulabilir. Ancak SSD disk içerisinde dönen bir parça bulunmadığı için daha dayanıklı ve güvenlidir. Böylece verileriniz her daim güven altındadır.

disk-modelleri

4. Dosya kopyalama hızında artış olur

SSD disk teknolojisi geliştiği için günümüzde 500 MB/s okuma ve yazma hızında diskler bulunmaktadır. Dosya kopyalama hızında görülen bu artış, SSD disk ile flash disk arasında dosya transferi yaparken de aynı özelliklere sahiptir.

5. Dizüstü bilgisayarın daha az ısınmasını sağlar

SSD disk kullanımı, dizüstü bilgisayarlarda ısınma problemini bir nebze de olsa engeller. Daha az güç tüketimi yapan SSD’ler bilgisayarın daha az ısınmasını sağlar. Bu da uzun vadede aşırı ısınma kaynaklı sorunların önüne geçer.

6. SSD disk sayesinde harddisk sesi duyulmaz

Normalde harddisk çalışırken dosya açılma komutu verildiğinde birtakım sesler gelir. Özellikle gece ortamında bu sesler rahatsız edicidir. SSD’lerde dönen bir motor bulunmadığından ses çıkarmaz. Ayrıca SSD’ler enerji tüketimi, ısınma ve ses azlığı sayesinde daha çevreci özelliktedir.

ssd-disk-nasil-calisir

7. Dizüstü bilgisayarın ağırlığı azalır

Sürekli seyahat eden ya da bilgisayarını yanında taşıyanların rahatsız oldukları durumlardan biri de laptop ağırlığıdır. SSD diskler, normal disklere oranda daha hafiftir. Ortalama 80 ila 100 gram ağırlığı bulunan bu diskler, laptop ağırlığının da artmasını önler.

Genel anlamda bakıldığında bilgisayar performansını artıran, eskiyen sistemlere can veren ve mevcut sistemi en iyi şekilde iyileştiren SSD diskler, sahip olunan dosya ve uygulamaları eski hızlı hallerine geri döndürür. Böylece pek çok kullanıcı yeni bir bilgisayar satın almak yerine SSD disk kullanarak maliyetten tasarruf eder.

SSD Sunucu Nedir?

Web sitelerinin oluşturulmasını ve barındırılmasını sağlayan özel alanlara sunucu adı verilir. SSD diskler de bilgisayarlardaki verilerin işlenmesi ve kullanılmasını sağlama görevi sayesinde bir nevî sunucu durumundadır. Bilgisayar içerisindeki disklerin daha yüksek performansta çalışmasını sağlayan SSD sunucu çeşitleri, aynı anda birden fazla işlemin yapılma imkânını tanır. Böylece kullanıcı ciddi bir zaman tasarrufu sağlar.

ssd-disk-ozellikleri

Hosting servisi veren sunucular önceki zamanlarda HDD kullanırken, son yıllarda maksimum hız ve performans için SSD diskler kullanmaya başlamıştır. SSD sunucu kullanarak düşük enerji maliyetine karşı güçlü erişim performansına sahip olan hosting firmaları, bu özelliği de piyasada duyurarak müşterilerine reklam yapar. Hatta hizmet kalitesini artırmak adına bulut sunucu çeşitlerinde de SSD depolama aygıtlarının kullanıldığı görülür.

SSD server hizmeti tercih eden işletmeler ya da web sitesi sahipleri, arama motoru sıralamalarında ilk sıraları paylaşarak daha çok müşteri kazanır. Sahip olduğu özellikler ve enerji tüketim düşüklüğü sayesinde çevre dostu kullanım sunan SSD ile daha kesintisiz erişim sağlanır. SSD disklerin kullanıldığı depolama altyapısı yedekli çalışma özelliği gösterdiğinden, veri kayıplarının önüne de geçilmiş olur.


Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?