e-Arşiv faturası irsaliye yerine geçer mi?


  1. E-Arşiv faturası üzerinde düzenlenme tarih ve düzenlenme zamanı bulunmaktadır. İnternetten yapılan bir satışın müşteriye kargolanması sürecinde, oluşturulan e-arşiv faturasının üzerinde "irsaliye yerine geçer" ibaresi olan çıktısının alınarak ürün ile beraber gönderilmesi yeterli midir? Yolda denetimlerde bu çıktı kullanılabilir mi? Yoksa ayrıca irsaliye düzenlenmesi gerekmekte midir?

  2. Kasada yapılan satışlarda ürün teslim edilirken kâğıt fatura verme zorunluluğu var mıdır? Yani müşteri satın aldığı bir ürün için kâğıt fatura istemez sadece elektronik ortamda iletilmesini talep ederse yine de bilgi fişi veya irsaliye vermek gerekir mi?
  1. 433 seri numaralı VUK Genel Tebliğinin ilgili maddelerine uygun olan durumlarda malla birlikte gönderilen 'İrsaliye yerine geçer' ibareli e-arşiv faturası yeterlidir, ayrıca irsaliye düzenlemeye gerek yoktur.
  2. Kasada yapılan satışlarda düzenlenen e-arşiv faturanın çıktısı, bilgi fişi ya da irsaliye düzenlenmesi gerekmektedir. Müşterinin talebi doğrultusunda e-arşiv faturası sadece elektronik ortamda da iletilebilir.

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?