e-Arşiv uygulamasında şubeler arasında


e-Arşiv sistemine dahil olan mükelleflerin şubeleri arasında mal sevk etmeleri durumunda irsaliye düzenlenmesi zorunlu mu olacak? 

e-arşiv fatura uygulaması sevk irsaliyesinin düzenlenmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmamakla birlikte sadece bir takım kolaylıklar sağlamaktadır.

Örneğin; Vergi Usul Kanunu 433 seri numaralı tebliğinde, e-Fatura Uygulamasından yararlanma hakkı olup henüz kayıtlı olmayan mükelleflere e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen fatura kâğıt ortamında teslim edilir. Bu kapsamda, alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması zorunludur.'' ayrıca e-Arşiv Uygulamasından yararlanan mükellefler irsaliyeli fatura düzenleyemezler.

VUK 230 uncu maddesinin 5 numaralı bendinde ise "... Malın, bir mükellefin birden çok işyerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir..." hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla şubeler arası mal sevkiyatında internet üzerinden satış söz konusu olmadığından sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğunuz ortadan kalkmamaktadır.


Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?